" Dag Holland Dag" in het Openluchtmuseum
Kom heel Nederland in je koffer proppen

Op zondag 26 april a.s. stappen de bezoekers van het Nederlands Openluchtmuseum in de schoenen van de emigrant. Op de eerste en unieke Dag Holland Dag in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem nemen ze als ‘emigranten voor één dag’ afscheid van hun vaderland. Nog één keer genieten ze van al die goedfoute fenomenen die zo onlosmakelijk verbonden zijn met ons kleine kikkerlandje.

Ook leuk als je toch besluit te blijven!

Wie gaat emigreren neemt afscheid. Afscheid van vrienden en familie, maar ook van zijn vaderland. Op de Dag Holland Dag op zondag 26 april genieten bezoekers van het Openluchtmuseum nog één keer van Nederland in al zijn geuren en kleuren. Denk aan hagelslag en stroopwafels, koekhappen, bingo en stoelendans, klompendansen, dansmariekes, draaiorgels, sjoelbakken, smartlappen en nog veel meer. Zelfs ons eeuwige geklaag over het weer wordt bijna tot een kunstvorm verheven.

Kortom, kom nog één keer genieten van al die gezellige goedfoute Nederlandse fenomenen. Emigrant, twijfelaar of verstokte thuisblijver, iedereen is van harte welkom om deze onvergetelijke Dag Holland Dag in volle glorie mee te maken."

Zo luidt de openingstekst van de website www.openluchtmuseum.nl. Een uitnodiging voor iedere (aanstaande) emigrant, twijfelaar of verstokte thuisblijver. En tot welke categorie wij dan ook mogen behoren; hier kunnen wij niet wegblijven!

Bij de entree van het prachtige Arnhemse museum werden de bezoekers al opgevangen door twee klaarovers. "Waar gaat de emigratie naar toe?" werd gevraagd. "En beseft u zich wel dat het daar heel anders zal zijn?"  Terwijl er een hand met dropjes, babbelaars en hopjes werd gepresenteerd werden de bezoekers erop gewezen dat ze in de toekomst deze lekkernij waarschijnlijk moeten gaan missen.

 

De beleving zette zich voort na het betreden van het terrein. Hier werd de bezoeker opgevangen door een "omroeper" die de bezoekers welkom heette. Hij stond voor een decor van een groot schip. Waarschijnlijk had dit schip bestemming Amerika. De passagiers zwaaide de achterblijvers uit.

Te oordelen naar het aantal bezoekers slaat het, door het openluchtmuseum, gekozen onderwerp emigratie behoorlijk aan. Het museum in nog geen uur open maar toch dienen zich grote aantallen bezoekers aan. Verschillende, typisch Hollandse, onderwerpen zijn duidelijk te herkennen.

Een veld met allerlei oud Hollandse spelen, een poppenkast, de kop van Jut en prachtige Dafjes geven je dat typische Hollandse gevoel. Daarnaast zijn er over het hele terrein verschillende  Filmboxen opgesteld. Hier worden presentaties gegeven in de vorm van een film dat het verhaal van een emigrant vertelt.

Ook als we het terrein van de "Zaanse Schans" oplopen komen we typisch Hollandse dingen tegen. In een boom hangen allerlei spullen die we niet uit ons dagelijks leven weg kunnen denken. Deze spullen worden ook nog eens tentoongesteld in een soort van grote vitrine. Een vrolijk uitgedoste man vraagt de om hem heen verzamelde toeschouwers hoe zij deze typisch Hollandse producten zouden bestellen in bijvoorbeeld Engels of Duits. En welke artikelen zij het meest zouden missen als ze zouden emigreren. De antwoorden liepen uiteen van pindakaas, speculaasjes tot spruitjes en drop.

Op het zelfde terrein waren ook verschillende klompenmakers actief. Onder veel belangstelling van de bezoekers maakten zij onverstoord de ene klomp naar de andere klomp. Voor de aanstaande emigranten een mooie gelegenheid om dit typisch Hollandse schoeisel eens aan te proberen en wellicht bij hun bagage te voegen.

Ook het typisch Hollandse eten is op deze dag niet vergeten en onder grote belangstelling werd er vis schoongemaakt en bereid voor iedereen die maar wilde proeven.

Het was, om nog maar eens zo'n typische Hollandse uitdrukking te gebruiken, een gezellige dag in het openluchtmuseum waar je naast al de prachtige Hollandse bouwwerken ook nog werd getrakteerd op een geslaagde themadag "Dag Holland dag".

Voor iedereen die een emigratie overweegt: het openluchtmuseum heeft tot 1 november 2009 het thema "Vaarwel Vaderland". Bij dit thema staan verhalen van Nederlandse emigranten centraal. Een extra reden om het prachtige openluchtmuseum nog dit jaar te bezoeken!

 

John

Klik hier voor foto's!

 

 

 

Share

Google