Joc & Judith Hauserer in Frankrijk

      Geen reacties op Joc & Judith Hauserer in Frankrijk

Ons emigratieverhaal

In 2001 kochten wij een tweede huis in Midden Frankrijk en we gingen er elke maand een lang weekend naartoe. Op een gegeven moment ben ik met onze twee kinderen er een half jaar lang naar toe gegaan (de kinderen waren nog niet leerplichtig). Toen heb ik het echte Franse plattelandsleven kunnen ervaren en dit beviel mij zeer goed. De ruimte, de rust, vrijheid, het klimaat, de relaxte manier van leven waren de belangrijkste elementen om uiteindelijk het besluit te nemen om ons leven een andere wending te geven en te emigreren naar Frankrijk.

Maar je moet ook nog ergens van gaan leven. Aangezien wij erg ondernemend van aard zijn, is het zelfstandig ondernemersschap voor ons een logische stap geweest en zijn wij op zoek gegaan naar een boerderij om de schuur te laten verbouwen tot chambre d'hotes. Aangezien de streek waar wij ons tweede huis hadden ons zeer aansprak vanwege het klimaat, coulisselandschap, prijs van onroerend goed, afstand tot Nederland van 1 dag rijden (voor onze toekomstige gasten met jonge kinderen heel belangrijk, dachten wij. Dit is ook zo gebleken in de praktijk), zijn wij op zoek gegaan naar een boerderij in de direkte omgeving.

Op 5 km van ons tweede huis hebben wij onze stek gevonden. Toen we de binnenplaats opliepen wisten we meteen dat dit is wat wij zochtten.

Er was een kleine boerenwoning met als verwarming alleen een cuisiniere. Er waren twee grote schuren en een varkensschuurtje, weilanden en een meer op 7 hectare grond.

Begin 2003 hebben we Domaine de la Porte gekocht en zijn we op zoek gegaan naar een maitre d'oeuvre om ons te begeleiden met de verbouwing van de schuur. Nou ja, begeleiden, wij zijn niet technisch dus eigenlijk zou hij het hele project gaan doen. Wij wisten zelf precies hoe het er uiteindelijk uit moest komen te zien en ook de maten van de kamers en toiletten hadden wij al in ons hoofd. Met name de afmetingen van de kamers en toiletten vonden de Fransen maar vreemd. Ze zeiden dat je met je hele familie tegerlijkertijd op de toilet kan gaan zitten, zo groot is ie.

Enfin, de maitre d'oeuvre werd gevonden en hij heeft van elke discipline 3 bedrijven uitgekozen waaruit wij ook konden kiezen welke uiteindelijk het werk zouden gaan doen. In Nederland ga je een contract aan met een aannemer en deze regelt dan onderaannemers. Hier moesten wij contracten tekenen met verschillende bedrijven zoals de dakdekker, metselaar, platrier (gipswanden plaatser), timmerman, elektricien, loodgieter, tegelzetter. Franse bedrijven hebben niet zo'n goede reputatie om altijd volgens afspraak te komen werken en bij ons was het niet anders. De dakdekker zou begin Januari beginnen (5 maanden werk voor 3 mensen) en was begin Februari nog steeds niet begonnen en toen ie zo rond half februari begon, kwamen er maar 2 werkers in plaats van de afgesproken 3 werkers. Je ziet de bui al hangen: wij hadden dus een probleem met de andere 7 bedrijven die hun werkzaamheden bij ons al hadden ingepland en dit nu allemaal een paar maanden moesten gaan verschuiven.

Zonder onze maitre d'oeuvre zouden wij het project nooit hebben kunnen doen en zouden wij waarschijnlijk ook failliet gegaan zijn.

Gelukkig hadden wij geen tijdsplanning wanneer de chambre d'hotes open moest zijn dus die stress hadden wij niet. Uiteindelijk waren we half 2005 zover dat we gasten konden ontvangen.

In 2003 ben ik hier tevens als makelaar begonnen. Joc was elke dag op de bouw, sprak in het begin geen woord Frans maar heeft dat jaar heel veel Frans opgepikt. Onze kinderen van toen 3 en 5 gingen met de schoolbus naar de lagere school.

Inmiddels zijn we 6 jaar verder. We hebben Domaine de la Porte kunnen uitbouwen tot een mooie chambre d'hotes met twee zwembaden, grote overkapping, en twee luxe gites. Als makelaar krijg ik veel mensen die ook dromen van een ander leven en het hebben van een chambre d'hotes in Frankrijk. Het is alleen heel moeilijk voor te stellen wat het runnen van een chambre d'hotes in de praktijk werkelijk inhoudt. Er komen dingen op je af waar je van tevoren nooit aan gedacht hebt en je komt voor verrassende situaties te staan.

Daarom hebben Joc en ik besloten dat wij serieus geïnteresseerde mensen die overwegen om ook deze stap te zetten een soort stage aan te bieden.Dit houdt in dat je volledig meedraait met de dagelijkse werkzaamheden. Er zal door ons ook veel informatie worden gegeven over wat belangrijk is in het voortraject.

Mocht u interesse hebben, mail mij dan even uw motivatie. Een stage is zinvol vanaf een verblijf van minimaal twee aaneengesloten weken. Wij zorgen voor maaltijden en een slaapplaats. Aangezien alle accommodatie vol geboekt is tijdens de zomerperiode, hebben wij alleen alternatieve slaapplaatsen (tent, caravan).

Hartelijke groet,

Judith Kram

www.domainedelaporte.com

Geef een reactie