Bas en Roos in Spanje

      Geen reacties op Bas en Roos in Spanje

Emigreren naar Spanje

Wij (Bas, 28 jaar en Roos, 25 jaar) liepen al een paar jaar met het idee rond dat we ooit naar Spanje wilden verhuizen om daar een bar/restaurant te beginnen. Spanje kenden we beiden een beetje van vakantie en Roos ook nog van een Spaanse talencursus en een stage. Het land trok ons enorm aan vanwege het warme klimaat, het lekkere eten, de mooie taal, de vriendelijke mensen en de prettige levensstijl. Toen Roos bijna klaar was met haar Master in Hospitality Management opleiding kwamen we tot de conclusie dat we nu geen huisdieren, geen koophuis, geen hoge schulden en geen kinderen hadden en dat we eigenlijk niks te verliezen hadden als we nu de stap zouden zetten om naar Spanje te verhuizen. Vervolgens hebben we onderzocht wat een opkomende stad kon zijn, waar nog tal van mogelijkheden zouden kunnen zijn voor onze restaurant plannen. Naar ons idee was dat Almería. Almería ligt aan de kust, ten zuiden van Spanje. De stad leek ons potentie hebben omdat Almería niet te groot en niet te klein is, grenzend aan de zee, een vliegveld vlakbij, een aantal bezienswaardigheden, maar nog niet te toeristisch. Half November vertrokken we met een volgeladen auto naar Almería. Daar aangekomen bleek al heel snel dat dit (nog) niet ‘onze’ stad was. De stad was redelijk vies, veel zwervers en verslaafden op straat, vervallen gebouwen, oude krotten en een bunker op het strand en veel zwerfkatten. Toen besloten we om aan de gemeente te vragen wat de plannen waren voor de toekomst om zo te kijken of deze stad de moeite waard was voor ons. Een ambtenaar vertelde ons wat de plannen waren voor de komende jaren en dat het uitgangspunt van de gemeente was om alles binnen 5 jaar uit te voeren. Ook zei hij: “Jullie komen uit Nederland en begrijpen hopelijk wel dat 5 jaar in Spanje niet hetzelfde is als 5 jaar in Nederland, dus tel er gerust een jaar of 3/ 4 bij op.” Almería had in onze ogen zeker potentie, maar alleen niet op de korte/middellange termijn. Toch wilden we een leven opbouwen in Spanje en dus onderzochten we andere mogelijke steden om te wonen en te werken. We zochten een middelgrote stad waar een aantal internationale bedrijven zaten gevestigd, gelegen aan de kust, veel zonuren, niet te toeristisch en in de buurt van een vliegveld. Na het bekijken van ons voordelen en nadelen lijstje, bleek Valencia de beste optie te zijn voor ons. In Valencia waren we al een aantal keer op vakantie geweest en we vonden het altijd al een erg leuke en dynamische stad.

In Valencia zijn we direct begonnen met intensieve Spaanse talencursussen. Roos sprak al een behoorlijk woordje Spaans, maar wilde haar talenkennis verhogen. Bas sprak nog geen Spaans en begon daarom in de beginnersklas. Gedurende 2,5 week leefden we in een hotel, maar uiteindelijk hebben we een prettig appartement kunnen vinden.

Werk vinden is vandaag de dag redelijk moeilijk in Valencia vanwege het hoge werkloosheidspercentage. Wij dachten beiden dat het wel iets makkelijker zou zijn om een baan te vinden, zeker als je niet te selectief bent. Ondanks dat Bas Commerciële Economie en Sociologie heeft gestudeerd en Roos de Hotelschool en een Master in Hospitality Management opleiding heeft gedaan is het erg moeilijk om aan een baan te komen. Op dit moment houdt Roos zich voornamelijk bezig met het geven van Engelse lessen aan Spaanse kinderen en samen hebben we twee websites opgezet. www.vertreknaarspanje.nl is een website waar allerlei handige informatie op te vinden is voor mensen die willen emigreren, wonen, werken en/of studeren in Spanje. Op deze website staan verschillende processen (zoals het invoeren van een auto in Spanje en het aanvragen van een NIE nummer) stap voor stap beschreven en ook bieden we advies op maat. www.verrassendvalencia.nl is een website waar veel informatie over Valencia op staat, speciaal voor mensen die op vakantie willen gaan naar deze veelzijdige stad. Behalve tips en informatie over onder andere hotels, vakantie huizen, bezienswaardigheden en fietsverhuur, bieden we ook tapastours aan.

Inmiddels hebben we ook leuke contacten opgedaan en voelen we ons al erg thuis in Valencia.

Naar onze mening ,indien iemand wil emigreren, naar welk land dan ook, dien je te proberen zo snel mogelijk te integreren. Integreren doe je niet van de ene op de andere dag en er komt heel veel bij kijken. Iedereen die naar Spanje gaat emigreren willen we in ieder geval aanraden om de taal zo snel mogelijk te leren. Spanjaarden waarderen het als je je verstaanbaar probeert te maken in het Spaans. Zodra je de taal een beetje onder de knie hebt gekregen dan kan je makkelijker contacten leggen, dingen zelf regelen, naar het nieuws luisteren, de krant lezen en nog veel meer. Aan de hand van een open houding, doorzettingsvermogen, flexibiliteit en positiviteit kan je, denken wij, heel ver komen.

Nog een advies: probeer je niet TE druk te maken om de bureaucratie en de soms langzame afhandeling van van alles en nog wat.

Geef een reactie