Een nieuw leven in Andalucía.
In het jaar 2003 – 2004 hadden we de mogelijkheid om een jaar de wereld rond te reizen waarbij we vier continenten en meer dan 10 landen hebben bezocht. Tijdens zo’n jaar kom je met verschillende culturen in contact en het is onoverkomelijk dat daardoor je levensinstelling verandert. Eenmaal terug in Nederland viel ons de stress en het drukke leven extra op en we kwamen tot de conclusie dat het leven niet zozeer draait om geld en een fantastische carrière maar meer om de kwaliteit van het leven. Daarnaast waren we zo gewend aan het leven buitenshuis dat we in Nederland het gevoel hadden dat de muren op ons af kwamen. Uiteraard wisten we nog niet meteen wat we dan wél wilden maar in de daarop volgende periode kwam een plan tot leven en het kristalliseerde zich verder uit. We zouden een bed en breakfast beginnen in Andalucía en ons tevreden stellen met wat het leven ons daar te bieden had.
Omdat we nog geen van beiden ooit in Andalucía waren geweest, was de eerste stap het bepalen waar we ons precies zouden gaan vestigen. Na een uitgebreide oriëntatie in het zuiden van Spanje is de keuze gevallen op het gebied rond de Montes de Malaga (Bergen van Malaga). Dit is het gebied ten noordoosten van Malaga en staat bekend om de kleurvolle, sfeervolle omgeving, de tolerante en gezellige mensen en zijn milde microklimaat. Het gebied is eigenlijk een enorme vallei die in open verbinding staat met de Middellandse zee, omringd door bergen. Aan de invloed van de zee dankt het gebied zijn milde klimaat, ook wel getypeerd als het beste klimaat van Europa.
De streek is overwegend agrarisch, gericht op olijf- en amandelteelt en wijngaarden. De sfeer en het uiterlijk van de kleine dorpjes die door de hele vallei te vinden zijn is sterk beïnvloed door de Moorse bouwstijl. Veel wit met kleine straatjes en bloempotten. Volgens goed Spaans gebruik liggen de bewoners tussen twee en vijf uur ’s middags horizontaal en zijn de dorpjes geheel uitgestorven. Het is heerlijk om dan even in de smalle steegjes te verdwalen met als enig gezelschap een paar slapende honden.
Het gebied ligt zeer centraal ten opzichte van een aantal zeer bezienswaardige plaatsen als Sevilla, Ronda, Granada, Antequira, Cordoba en Malaga en de Middellandse zee met zijn prachtige stranden is nooit verder dan een half uur rijden. In en rond het gebied zijn uitgestrekte natuurparken met een diversheid aan speciale flora en fauna die nergens anders in Europa zo oorspronkelijk en weelderig voorkomt. De besneeuwde toppen van de Sierra Nevada waar in de wintermaanden volop wordt geskied zijn vanaf de hele valei te zien en zijn binnen een uur te bereiken. Dat maakt het mogelijk om ‘s morgens op de ski’s te staan en in de namiddag in de zon van een lekker visje en een wijntje te genieten op een terrasje aan het strand. Uiteraard zijn er in de gehele omgeving mogelijkheden te over om te wandelen, te fietsen, te toeren en zelfs te sportduiken. De ideale locatie voor een B&B hadden we gevonden!
Nadat we het gebied hadden bepaald begon de zoektocht naar een goed pand, oftewel finca of cortigo. Deze termen worden ter plaatse driftig door elkaar gebruikt en niemand weet het exacte verschil. De betekenis is echter zoiets als respectievelijk landgoed of boerderij.
Het proces begon vanuit Amsterdam waar we honderden websites met duizenden huizen bekeken en toetsten aan de wensen en eisen die we hadden bepaald. Eenmaal door de selectie gekomen begon de communicatie per mail en telefoon met de betreffende makelaars. Maar al te vaak bleek de informatie op de websites niet te kloppen. Dezelfde huizen stonden met verschillende omschrijvingen, foto’s én prijzen op diverse websites. Het is zelfs een paar keer voorgekomen dat ik samen met makelaars op bezoek ging bij een pand en dat bleek dat ik het betreffende pand al eerder met een andere makelaar had bezocht. Erg onduidelijk dus allemaal.
Vervolgens belandde we in de webben van de Spaanse regelgeving over wat wel en niet kan en wel of niet geoorloofd is. De regels en wetten worden door iedereen anders geïnterpreteerd en uitgelegd. Na een aantal bezoeken aan Spanje hadden we echter een eigen interpretatie die volgens ons alleszins acceptabel en betrouwbaar is.
Na de communicatie over de specifieke cortigo’s reisde we vervolgens naar Andalucia om met de verschillende makelaars de verschillende huizen te bekijken. Uiteindelijk zijn we vijf keer naar Spanje geweest, hebben we duizenden kilometers in het gebied gereden en meer dan honderd huizen bekeken. Al snel bleek dat onze verwachtingen en de wensen en eisen die we onszelf hadden opgelegd erg hoog waren. De prijs was vaak erg hoog, de bijbehorende grond te klein, het gebied verkeerd of het pand veel te klein maar in februari vonden we eindelijk iets dat behoorlijk voldeed aan onze wensen.
De cortigo met de naam Finca Serrato ligt 19 kilometer ten noord-oosten van Malaga aan de rand van het Parque Natural “Montes de Malaga”. Het pand bestaat uit drie aaneengeschakelde huizen met een groot erf en een aparte binnenplaats. Het ligt op een eigen stuk grond van 5 hectaren groot met olijf- en amandelbomen en uitzicht op de uitlopers van de Sierra Nevada. Het dichtstbijzijnde plaatsje is Colmenar en is op ongeveer 15 minuten rijden vanaf de cortigo. Het is een authentiek Spaans boerendorp dat nog steeds ontkomt aan het massale toerisme van de Spaanse kust.
Toen we onze belangstelling voor deze cortigo hadden getoond traden de beruchte onderhandelingen in werking. Nadat was uitgevochten welke makelaar met de eer kon gaan strijken konden de besprekingen met de drie eigenaren beginnen. Al snel bleek dat die zelf geen idee hadden welke grond kadastraal bij het pand behoorde en welk deel nu precies van welke eigenaar was. Met behulp van een advocaat, de makelaar en een inmiddels bevriend Belgisch stel, is uitgezocht hoe de vork nu precies in de steel zat. Dit gold tevens voor het feit dat er weliswaar 685 m2 bebouwd was maar het pand maar als 185 m2 geregistreerd stond. Een extra handicap was dat één van de eigenaren eigenlijk helemaal niet wilde verkopen en de gekste smoezen verzon om de koop te laten struikelen. Hij had zich bijvoorbeeld helemaal niet
(of wel?) gerealiseerd dat hij als verkoper ook belasting moesten betalen over de koopsom en was vervolgens van mening dat de verkoopprijs dan maar moest worden verhoogd.
De totale aankoopprocedure heeft daardoor méér dan een half jaar geduurd maar toen konden we ons toch de trotse eigenaren van een authentieke Spaanse cortigo noemen en konden we aan de slag. Allereerst ben ik, samen met een vriend, afgereisd naar Andalucía om, zoals vriend zei, kwartier te maken. Voor de unieke ligging van Finca Serrato moesten we wél een prijs betalen want midden op het platte land is natuurlijk geen sprake van nutsvoorzieningen. Geen water, geen elektriciteit, geen internet of televisie, geen telefoon en geen riolering (dus geen toilet) en zonder die vanzelfsprekende zaken is er geen leven. Binnen drie maanden was er echter met een wichelroede water gevonden, een bron van 150 meter diep geboord en was er elektriciteit d.m.v. een enorm zonnepaneel, een accubank en een generator.
Daarna begon de echte renovatie pas. Overal in het huis waterleidingen en elektriciteit aanleggen en een begin maken voor de onderkomens voor onszelf en de toekomstige gasten. Waar we helaas niet op gerekend hadden was dat het dak van het hoofdgebouw moest worden vervangen. De prijs die we daarvoor moesten betalen was die van het toekomstige zwembad dus voorlopig doen we het maar met een kunststof bad. In die periode hebben we erg veel hulp gehad van vrienden en kennissen en al vanaf het najaar van 2008 konden we de eerste gasten ontvangen. De verdere verbouwingen en renovatie konden en kunnen we zogezegd achter gesloten deuren doen. De gasten hebben daar absoluut geen hinder van. Gelukkig waren de reacties vanaf het begin erg goed en we hadden het gevoel dat we de goede weg waren ingeslagen. Hoewel we indertijd met één kamer zijn begonnen hebben we nu twee kamers en suite, twee kamers met gedeelde badkamer en een ruim, vrijstaand appartement. Daarnaast zijn er een gemeenschappelijke eetkamer en een gemeenschappelijke salon, een internetkamer en ontbreken de buitenterrassen natuurlijk ook niet.
Zonder bekendheid geen gasten. We moesten dus aan de slag met een website en alle promotie die daar omheen hangt. Zeker in het begin was dat een behoorlijke dagtaak en het slokte een groot deel van onze tijd en energie op. Daar kwam nog bij dat we destijds geen internet op Serrato hadden dus elke handeling op internet gebeurde vanuit het plaatselijke café. Website bouwen, teksten schrijven, foto’s maken en promoten op het World Wide Web en vooral het laatste blijft nog steeds een bijna dagelijkse bezigheid.
Daarnaast hebben we afgelopen jaar diverse wandelarrangementen ontwikkeld en zijn we met een startend organisatiebureau bezig met motor- en mountainbike-arrangementen. Op de hoeveelheid tijd die daarin gaat zitten verkijk je je behoorlijk want alle routes moeten ook worden uitgezocht, gewandeld of gereden, en uitgewerkt. Het resultaat is echter absoluut de moeite waard want het afgelopen jaar hebben we behoorlijk wat wandelaars gehad. Voor het eerste jaar dat we officieel open zijn hebben we toch al niet te klagen. In het voorjaar hadden we behoorlijk wat gasten en in de zomer was het appartement voor vijf weken verhuurd. Het najaar was wat minder maar als de trend zo doorzet mogen we niet klagen.
Het leven hier in Andalucía bevalt nog steeds prima! Weliswaar hebben we nog nooit zoveel uren gewerkt maar de manier waaróp maakt alles goed. We kunnen onze eigen dagindeling en tijden bepalen en vanwege het lekkere klimaat speelt het hele leven zich hier buitenshuis af. ’s Morgens in het zonnetje ontbijten en daarna boodschappen doen bij de kruideniertjes, bakkertjes en slagertjes in Colmenar en natuurlijk meteen een bakkie doen op een terrasje daar. Daar zit altijd wel een bekende dus er is geen gemis aan sociaal leven. De hele dagindeling is hier natuurlijk anders vanwege het klimaat. In het begin moesten we echt wel wennen aan de siësta. Regelmatig hebben we staan mopperen dat de winkels en instanties tussen twee en vijf uur dicht waren maar daar staat tegenover dat de meeste ook ’s avonds tot negen uur open zijn. Als je eenmaal aan dat ritme gewend bent blijkt het natuurlijk voor dit klimaat ideaal te zijn en vanwege de warmte schuif je toch niet vóór negen uur aan tafel.
Evenals in Nederland zijn de gemeentelijke instanties hier ondoorzichtelijk en traag. Een heleboel zaken zijn hier echt totaal anders geregeld dan in Nederland en soms heeft dat nadelen maar ook wel voordelen. Zaken waarvan je denkt ze even te gaan regelen duren vaak maanden en zaken waarvan je denkt dat ze maanden gaan duren zijn gewoon aan het loket te regen. Je wordt dus regelmatig zowel aangenaam als onaangenaam verrast.
In het weekend, of gewoon doordeweeks een lekker visje eten aan het strand of lekker zelf gaan liggen bakken. Malaga blijkt ook een erg leuke stad te zijn met een oud centrum en er worden wekelijks diverse culturele dingen georganiseerd. Doordat het een studenten- en havenstad is bruist het van het leven en er is een overvloed aan cafeetjes, restaurantjes, en tapas-barretjes. Alhoewel de meeste mensen Malaga associëren met toerisme blijkt niets minder waar. De grote massa toeristen zit ten westen van Malaga in plaatsen als Torremolinos en Fuengirola maar de stad zelf is nog echt Spaans, evenals de stranden en plaatsjes ten oosten van de stad.
Al met al, een leven als God in Andalucía! Het aankomende jaar gaan we ons concentreren op het opknappen van de binnenplaats en vooral ook op de promotionele activiteiten. We hopen natuurlijk dat we daar door de klandizie weinig tijd voor hebben en door moeten gaan met het renoveren en opknappen van meer kamers. Voorlopig echter maar even afwachten of dat nodig is. Voor meer informatie over Finca Serrato kun je terecht op www.fincaserrato.com . Mocht je op de hoogte willen blijven van de verdere ontwikkelingen dan kun je je op de site opgeven voor de nieuwsbrief.
Zonnige groet,
Namens Finca Serrato,
Ben Kronenburg