Esther Zoetmulder in Suriname

      Geen reacties op Esther Zoetmulder in Suriname

Emigreren naar Suriname- Esther Zoetmulder

De eerste 23 jaar van mijn leven bracht ik door in Haarlem, in Noord Holland. In mijn jeugd was ik regelmatig op het strand en in de duinen te vinden. De natuur heeft me altijd aangetrokken. Ik studeerde in Amsterdam en heb daar eveneens een tijdje gewoond. Naarmate ik ouder werd, kwam de gedachte om eens in het buitenland te gaan wonen zo af en toe bij me op. Het Caribisch gebied of Amerika leken me prachtig. Suriname was eigenlijk nooit bij me opgekomen. In feite wist ik amper iets van het land.

De Surinaamse man waar ik verliefd op was geworden, bracht daar verandering in. Hij wilde na 12 jaar Nederland graag terug naar zijn geboorteland en vroeg me of ik meeging.

Ik zegde mijn baan bij de regionale krant op en vertrok naar een voor mij volstrekt vreemd land. Het klimaat leek me heerlijk en de indrukken die ik op foto’s in een magazine had gezien, waren veelbelovend.

Ik was vooral nieuwsgierig naar de tropische natuur en dieren.

Hoewel ik tranen met tuiten huilde in het vliegtuig onderweg naar mijn nieuwe land, verliep de emigratie in principe makkelijk. Toch passeerde de vraag of ik eigenlijk wel goed bij mijn hoofd was, meerdere malen de revu! Wat als de kakkerlakken, boomhutten en wilde dieren me nu eens zouden gaan vervelen? De meest uiteenlopende verhalen had ik namelijk over Suriname te horen gekregen. Of wat als ik last zou krijgen van mijn vlinderfobie?

Echter vervaagde mijn angsten direct toen ik voet op Surinaamse bodem zette en genoot ik met volle teugen van het overweldigende groen om me heen. Prachtig. De geluiden, de geur, de warmte, het uitzicht, alles was aangenaam.

We kwamen het land binnen en vroegen de volgende dag een verblijfsvergunning aan. Het duurde een paar maanden voor we die kregen. Tegenwoordig gaat het allemaal wat moeilijker en trager, maar in die tijd waren er nog erg weinig mensen die richting Suriname vertrokken. De meesten gingen de andere kant op, het geluk beproeven in de kou.

We hadden besloten ons huisraad niet mee te nemen. Slechts een paar dozen met spullen waar we aan gehecht waren, werden per boot gepost.

De rest zouden we in Suriname zelf kopen. De eerste drie maanden trokken we in bij de moeder van mijn partner. Daarna zouden we een huis huren tot we iets zouden kopen. Dat was het plan.

Een auto was vlot gevonden, toen waren er reeds genoeg autohandels. Om in onze inkomsten te voorzien, had mijn vriend een aanbod aangenomen om een supermarkt over te nemen.

We draaiden het samen met het personeel dat we eveneens overnamen.

Wat me de eerste maanden in Suriname het meest opviel, waren de velen gaten in het wegdek. Stiekem vond ik het best leuk, het liet me echt ervaren in een andere wereld te zijn beland.

Ook de duizenden guldens die men moest betalen voor een paar boodschappen waren apart. Het Surinaamse geld was toen erg weinig waard.

De eerste moeilijkheden in Suriname ondervond ik op de werkvloer. Door het cultuurverschil moest ik erg wennen aan de mentaliteit en de manier waarop men met elkaar omging. Soms leek het alsof men liever autoritair aangesproken wilde worden als met een vriendelijk woord. Verwarrend was het op zijn zachts gezegd.

Doordat ik het Sranan Tongo niet machtig was en geen ervaring had met leidinggeven voelde ik me wel eens onzeker. Het Surinaams leerde ik wel snel. Het is echt geen moeilijke taal om te leren begrijpen.

Een probleem dat ons de das om deed, was het feit dat er vreselijk gestolen werd. Na anderhalf jaar verkochten we de supermarkt en gingen bij Surinaamse bedrijven werken.

Ik werkte toen voor een mediabedrijf en mocht een kinderprogramma regiseren. Het verdiende weinig en dat is toch nog vaak zo in Suriname. Lonen liggen laag en soms is het bijna onbegrijpelijk hoe al die mensen toch rondkomen met zo een laag salaris. Grote bedrijven betalen beter.

Een goede opleiding is dan ook belangrijk in Suriname of natuurlijk het hebben van contacten. Netwerken is een must feitelijk. Naar mijn mening kan je het liefst een eigen bedrijf opzetten. Mogelijkheden zijn er te over en de wegen en regels zijn niet onbegaanbaar als het gaat om het opzetten van een bedrijf.

De tripjes die we maakten naar het binnenland, maakte heel veel goed. De schildpadden bij Galibi waren mijn eerste onvergetelijke ervaring.

Na 3 maanden in Suriname begon ik last van heimwee te krijgen. We werkten heel hard, maakten lange dagen en ik was natuurlijk toch alleen in Suriname. Geen eigen familie. Ik voelde me niet altijd geaccepteerd. Vooroordelen ten opzichte van Nederlanders deden me soms zeer. Ik vertrok voor 3 weken naar Nederland op vakantie. Daar aangekomen kwam ik tot de conclusie dat ik toch al gewend was aan het leven in Suriname en wilde al snel weer terug. Het kan gek lopen!

De heimwee is nooit echt meer teruggekomen, wel ging ik elke 7 maanden even naar Nederland. Na verschillende banen, zocht ik naar een goed concept om zelf te doen. Ik creerde een eierenmerk welke ik later weer aan iemand verkocht. Ik wilde meer doen met mijn hobbies: schrijven en creatief bezig zijn. Zo ging ik naar het AHKCO om de studie journalistiek te volgen.

Ik kwam op het idee een reisgids voor Suriname te maken, wilde op die manier Suriname meer bekendheid geven. Daarna verscheen een reisverhalenboekje en in 2010 schreef ik het (R)emigratie handboek voor Suriname. Dit handboek is een totale handleiding voor remigranten en emigranten die naar Suriname willen verhuizen. Daarnaast richtte ik samen met een vriendin het Dienstencentrum Abra Se op, waarmee we trachten mensen van dienst en tot hulp te zijn bij hun (r)emigratie.

Het is voor mij de juiste beslissing geweest om naar Suriname te vertrekken. Ik heb er geen spijt van. De mogelijkheden die Suriname biedt, het zelfstandig kunnen ondernemen, het klimaat, de schoonheid van de natuur en de vrijheid die ik beleef maken voor mij Suriname tot een ideaal land.

Informatie van Esther over Suriname:

www.nederland-suriname.nl ( blog over wonen, werken en reizen in Suriname)

www.colourfulsuriname.com ( gratis reisgids van Suriname)

www.surinametips.com (nieuwsbrief met tips over Suriname)

www.remigratieboeksuriname.nl ( Het (R)emigratie Handboek voor Suriname)

www.dienstencentrumsuriname.com ( Dienstencentrum voor (r)emigranten naar Suriname)

 

Esther bedankt voor je bijdrage aan onze site!!

Geef een reactie