Frank en Betty Rooijakkers in Spanje

      Geen reacties op Frank en Betty Rooijakkers in Spanje

Het bakkersechtpaar uit Strijp (Eindhoven) volgt hun droom in Spanje.

Toen wij, Frank en Betty Rooijakkers 18 en 20 jaar waren hadden wij het al over emigreren. Destijds hadden we de mogelijkheid om in Australië een bakkerij over te nemen. Voor Betty kwam dit toch nog te vroeg en zij wilde op dat moment nog niet naar het buitenland vertrekken. Ze wilde niet te ver van haar familie wonen en was bang om heimwee te krijgen in een ver land. Hierna hebben we veel van de wereld gezien en daarvan zijn het ook vele vakanties in Spanje geweest. In het begin waren het alleen maar strandvakanties maar naar mate we ouder werden zijn we steeds meer van het land gaan waarderen en zijn we veelvuldig door het binnenland gereisd om zoveel mogelijk verschillende plekjes te bezichtigen.

In Eindhoven hadden we in die tijd een bakkerij van Franks vader in het stadsdeel Strijp overgenomen en moesten vele uren hard werken om alles goed op de rit te krijgen. We hebben dan ook veel plezier gehad in de Bakkerij op het St. Trudoplein. Dit was na 7 jaar aardig gelukt en ondervonden dat de vele werkuren niet opwoog tegen het goede leven dat we wilden.
In die tijd gingen we heel veel op vakantie naar Turkije waar we bijna de gehele kust en vele delen van het binnenland gezien hebben. Na verkoop van de bakkerij hebben we samen met een ander koppel geprobeerd naar Turkije te emigreren om daar een bedrijf op te zetten die verpakte koekjes aan de hotels aldaar zou gaan verkopen. Helaas door omstandigheden wilde dat andere koppel niet meer en waren wij ook genoodzaakt de emigratie af te blazen.

Door dit voorval werd besloten om een stuk grond te kopen om een huis te gaan bouwen in Nederland. Dit zeer geslaagd project was zo goed gelukt dat de verkoopprijs door de economische omstandigheden zo goed was dat we nu uiteindelijk voldoende gespaard zouden hebben om iets in het buitenland te kunnen gaan kopen. We wisten al de plek waar we een appartement zouden willen kopen waar we zelf onze vakanties zouden gaan vieren en de rest van de tijd zouden we het verhuren. Het zoeken werd zo leuk dat we na de eerste keer al wilde gaan kijken voor een finca met dezelfde mogelijkheden. Toen we dat gingen doen waren we helemaal verkocht, we begonnen te dromen om hier te gaan wonen. Er werd tussen de “huizen zoek vakanties” nagedacht over zaken om een Spaans huis te kopen en daar ook de kost mee te verdienen. Het idee om een B&B te gaan beginnen kwam eigenlijk door de televisie programma’s over “het roer om” gooien.

Toen is het gezoek begonnen, we zij ongeveer heel Zuid Spanje doorgereisd om te kijken op welke locatie we zouden gaan willen wonen. Natuurlijk hebben we in die tijd hele mooie finca’s en villa’s gezien nabij vele verschillende Andalusiesche witte dorpen. We hebben de kustlijn als lijdraad genomen en zijn de eerste maanden gestart in de omgeving van Nerja. De mooie dorpjes Frigiliana en Competa spraken ons erg aan, maar die steile bergen daar, pff, met de auto die wij van het autoverhuurbedrijf meegekregen hadden, een picanto oid. , konden we als we tegen een berg stil gestaan hadden niet meer omhoog rijden. We moesten achteruit een oprit van een huis oprijden zodat we de berg op konden met een aanloop. Hé, dachten we toen, als onze gasten dat ook zo moeten doen is dit toch niet de locatie die we zoeken. Als Bed & Breakfast in Spanje mag het best een avontuur zijn voor je gasten maar de eerste indruk moet wel goed zijn. Dus moesten de mensen gewoon lekker naar onze B&B kunnen rijden.

 

Het eerste huis wat we leuk vonden stond aan de weg van Álora naar Carratraca en lag erg idyllisch tegen een natuurgebied aan met de berggeitjes op de achtergrond. Het was o zo mooi en we hadden onze plannen al gemaakt hoe we het wilde veranderen voor onze gasten. De prijs was overeen gekomen en de advocaat ingeschakeld. Nu doet een advocaat in Spanje zijn werk iets anders als in Nederland maar je moet er wel goede afspraken mee maken. Onze advocaat was een gerenommeerd bedrijf met veel filialen, dus dachten we, dat zit wel goed. Nou dat was ook ons geluk want deze had zijn geld na een week al verdiend. Zo bleek er veel meer grond verkocht te worden dan dat er daadwerkelijk was. De eigenaren probeerde ons zo’n 6000 m2 meer te verkopen wat niet van hun was. Helaas ging dus deze koop niet door. Na de blijdschap van onze koop was de domper heel erg groot. We kregen inmiddels de verhalen van mensen die een verkeerde aankoop hadden gedaan in Spanje maar denkt dan “ons over komt dat niet”. Maar na dit hebben we toch even moeite gehad om verder te zoeken.

Uiteindelijk na een aantal hectische weken in Nederland begon het toch weer te kriebelen en werd het duidelijk dat we toch de drukte wilde ontvluchten. Dus weer een ticket geboekt en terug naar Spanje op huizenjacht. We waren weer wat wijzer en gingen er niet meer zo snel in geloven dat als we een leuk huis zagen dat dan ook meteen alles goed zou zijn. Naderhand hebben we nog leuke huizen door de advocaat uit laten zoeken waarvan soms helemaal niets klopte. Zo hebben we naar een huis gekeken met 3 gasten appartement, helaas was er alleen 1 schuur op papier en was het huis en de andere appartementen illegaal gebouwd. Een groot stuk grond met een fundering waarop een huis en 5 gastenkamers kon worden gebouwd. Of we even 20.000 euro wilde aanbetalen?? De fundering bleek achteraf illegaal gestort te zijn en op het grondstuk mocht helemaal niet gebouwd worden. Het blijkt dat je bij het plaatselijk gemeentehuis ook heel veel te horen krijgt over het pand dat je wilt kopen, dus altijd even binnenlopen met je vragen.

Wij snapten ook langzaam aan dat een 100% legaal huis misschien niet mogelijk was maar we wilde toch wel minimaal 90% legaal. Ook wij hadden inmiddels gehoord van de huizen rond Marbella die afgebroken moesten worden omdat ze illegaal gebouwd waren en wij wilden niet dat ons dat zou overkomen. Je steekt er al je gespaarde geld in en wil daar nog lang van genieten. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar laat alles goed nakijken bij een aankoop in Spanje. En ook wij weten dat je er naderhand allemaal wat makkelijker tegenaan kijkt maar het zal je maar gebeuren.

Nu blijkt dat er in het binnenland heel veel huizen illegaal gebouwd zijn, of hebben illegale bijgebouwen. Dus voor een toekomstige koper in Spanje raad ik aan om een goede advocaat in de hand te nemen die alles voor je uitzoekt. Ook kunnen de makelaar en de advocaat meehelpen als je een hypotheek nodig hebt. Deze kunnen offertes aanvragen zodat je niet zelf alles af hoeft te lopen. Ook kunnen zij vaak aangeven waar je het beste je verzekeringen kan afsluiten. Ook dit hebben wij bij de hypotheek verstrekker gedaan. Er komt in die tijd zoveel op je af dat ons dat het beste leek voor zo lang. Na een jaar hebben we verschillende verzekeringen omgezet naar een betere en/of goedkopere. Nu hadden we de tijd om dat een rustig uit te zoeken.

Na 2 jaar huizen zoeken was het eindelijk zover dat we een geschikt huis gevonden hadden voor onze “Bed en Breakfast”. We moesten nog wel het een en ander verbouwen en regelen met de gemeente maar alles is uiteindelijk gelukt, Onze B&B Casa Las Olivas is sind 15 November 2008 geopend.

Nu wil ik hierbij vermelden dat we het geluk hadden dat boven op de berg 2 Spaanstalige jongens wonen waar we vanaf het begin goed mee op konden schieten. Deze hebben ons goed geholpen met bv het inschrijven bij de gemeente, het is toch makkelijker om dit in hun eigen taal te doen. Hetzelfde geldt voor de formulierenwinkel die je nodig hebt voor het opstarten van je eigen bedrijf. Het blijven veel formulieren en dan is het makkelijk om, of zelf de taal goed machtig te zijn, of net zoals ons iemand mee te nemen die de Spaanse taal en regelgeving al helemaal kent.

Wij hebben ons geluk gevonden in het Spaanse plaatsje Álora in Zuid Spanje, vanaf hier is de kust goed bereikbaar maar ook de grote steden zoals Granada, Cordoba en Sevilla. Dit Andalusische dorp met zijn steile straatjes en zijn witte huizen is gebouwd op drie heuvels in de guadelhorce vallei met op een heuvel een schitterend Moors kasteel. De omgeving wordt vooral bedekt met olijf en amandelbomen en in het dorp zelf zijn alle faciliteiten aanwezig zoals een medisch centrum, supermarkten, restaurants, barretjes, banken, winkels, een sportcomplex en een openbaar zwembad. De lokale bevolking staat bekend om zijn vriendelijkheid en zijn gastvrijheid. Als je in de buurt van Alora bent vergeet dan zeker niet een bezoek te brengen aan de meren van Ardales, El Chorro met zijn mooie bergen waar de gieren rondvliegen en je moet dan ook een bezoek brengen aan de kloof met de “Camino del Rey”, deze streek heeft zeker meegeholpen met de beslissing waar wij wilde wonen. Wij kijken nu vanuit ons terras op deze bergen en vinden dit het mooiste natuurgebied in Spanje.

Voor het 3de seizoen die we nu achter de rug hebben mogen we niet klagen want het wordt elk jaar drukker. We hebben er dit jaar ook een Yurt bij geplaatst met eigen badkamer om niet meer zo vaak “NEE” te hoeven verkopen. Zeer romantisch voor stellen maar ook goed beschikbaar voor gezinnen. De goede referenties op onze website en www.zoover.nl hebben daar zeker aan bijgedragen. Het blijkt dat het de schone kamers en het lekkere eten dat Frank meestal bereidt een doorslag gevend punt zijn. Ook de vriendelijke hond Bobbi wordt over het algemeen als iets positiefs ervaren. Je blijft hier tenslotte altijd bezig met je huis/B&B om het uit te breiden of aan te passen of op te leuken. Maar het blijft hoe dan ook leuk. Soms lange dagen maken maar soms weinig doen en genieten van de Spaanse rituelen.

Wij zijn inmiddels al weer ruim 3 jaar in Spanje en zijn blij dat we in Nederland al 2 jaar Spaanse les genomen hadden, want de oudere Spaanse generatie praat echt geen woord Engels of iets anders. Ook zijn we blij dat we voor de aankoop alles wel 10 keer nagerekend hadden, ook voor eventuele kosten die onvoorzien waren. En die zijn er zeker geweest. Wat achteraf ook belangrijk blijkt is het achterhouden van spaargeld om te leven, je hebt tenslotte een aanloopperiode nodig voordat je hier je geld kunt verdienen. Ook kunnen zich onverwachte dingen voordoen zoals bij ons het overlijden van Frank zijn vader toen we net 2 weken in Spanje woonden.

Dit zijn gebeurtenissen die toch wel roet in het eten kunnen gooien.

Omdat de B & B meer Betty haar ding is ben ik, Frank, in een gesprek met de Engelse makelaar, waarvan we ons huis kochten, overeengekomen dat ik voor haar huizen ga proberen te verkopen in Álora voor de Nederlandse en Vlaamse markt. Hiervoor is een website ontwikkeld en de eerste huizen zijn inmiddels al verkocht aan tevreden Nederlandstaligen. Er zijn dus meer Nederlanders en Belgen die Álora een schitterend Andalusisch dorp vinden.

Wij hebben na ruim 3 jaar nog steeds geen spijt dat we vertrokken zijn uit Nederland, het bevalt ons hier prima.

Meer informatie over de Bed & Breakfast van Frank & Betty is te vinden op www.casalasolivas.com en u kunt ons volgen op Twitter: @CasaLasOlivas

Meer informatie over een huis kopen in Andalusië is te vinden op www.aloramakelaar.com

Hasta luego,

Frank en Betty Rooijakkers
Álora (Malaga)

Geef een reactie