Gerti en Ellen van Stijn naar de Auvergne in Frankrijk

HET VERTREK
In 2004 vatten mijn zus Gerti (1968 ) en ik (Ellen,1971) het plan op om te gaan emigreren. Wij hadden samen een goed lopende galerie, artotheek, lijstenmakerij in het centrum van Arnhem, maar zagen om ons heen de kunstmarkt veranderen en maakten ons zorgen om ons bestaansrecht in de toekomst. Bovendien hadden wij na zeven jaar wel weer eens zin in een uitdaging, wilden we graag intensiever en langduriger contact met onze klanten en leek het ons erg prettig om in een omgeving te wonen waar we zelf meer buiten zouden komen. Onze ouders schrokken wel even van ons plan: hun enige twee kinderen zouden vertrekken uit Nederland…Ze besloten dan ook vrij snel met ons mee te gaan. We gingen op zoek naar een locatie in Frankrijk waar we bij elkaar konden wonen, maar niet in hetzelfde huis en waar we bovendien drie gîtes (vakantiehuisjes) en een winkel/galerie zouden kunnen realiseren. Na ruim een jaar sloten we de koop in Egliseneuve d’Entraigues, op ca. 65 kilometer afstand van Clermont-Ferrand en een kwartiertje rijden van een leuk wintersportgebied bij Super Besse.

DE AANKOMST
Begin oktober 2005 vond de overdracht van het huis plaats. De eerste nacht met z’n vieren in het nieuwe, grote huis, realiseerden we ons pas echt wat we hadden gedaan en dat er nog een pittige tijd van verbouwen, een hoop administratief regelwerk, het leggen van nieuwe contacten, ontdekken van winkels en het opbouwen van een nieuw leven zou volgen. De schrik sloeg ons even om het hart, maar veel tijd om er bij stil te staan hadden we niet, want er moest verbouwd worden en Gerti en ik moesten onze zaak in Nederland nog afbouwen. Ook was het huis van onze ouders in Nederland nog steeds niet verkocht en ondanks het feit dat dat huis een kleine anderhalf uur rijden van onze winkel lag, besloten wij om dan maar voorlopig daar in te gaan wonen.

EEN ONGELUK KOMT NOOIT ALLEEN
Vanaf toen belandden we in een hectische en vervelende tijd. Gerti werkte voornamelijk in onze zaak in Arnhem, terwijl ik zoveel mogelijk op en neer reisde naar Frankrijk, om daar te verbouwen. Ons plan was geweest om een aannemer in te huren om de ruwbouw te doen van de drie gîtes en de winkel en daarna zouden wij zelf de afwerking en de inrichting verzorgen. Echter de aannemers die langs kwamen vroegen ruim een viervoud van het bedrag voor de werkzaamheden van een paar maanden voor de overdracht van het huis. Het bleek onmogelijk om aan goede en betaalbare vakmensen te komen, dus moesten we alles zelf doen: van riolering aanleggen op het terrein, een nieuw dak plaatsen, betonnen vloeren storten tot elektra-aanleg en loodgieterswerk. Tijdens mijn verblijfperiodes in Frankrijk werd het duidelijk dat het met de gezondheid van mijn vader steeds slechter ging. Na een paar maanden in Frankrijk te wonen, werd bij hem longkanker geconstateerd, een afschuwelijke lijdensweg volgde. Het duurde twee en half jaar voordat het huis van onze ouders werd verkocht en we hebben flink in de prijs moeten zakken, waardoor het totale verbouwingsbudget met een kwart daalde. Het Nederlandse verhuisbedrijf bleek malafide te zijn, waardoor we een gedeelte van de inboedel van onze winkel nooit meer hebben terug gezien en voor vijftienduizend euro schade hadden aan onze machines van de lijstenmakerij. Onze vader overleed in maart 2007, de dag ervoor reed ik de auto totall-loss, waardoor we met een auto die met tape aan elkaar hing achter de begrafeniswagen aanreden. Het jaar erop kreeg ik een ernstige trombose in mijn linkerbeen, die me door het stellen van een verkeerde diagnose door de plaatselijke huisarts bijna fataal werd. Weer een jaar later kreeg mijn moeder een hartinfarct en werd met het traumateam naar het ziekenhuis afgevoerd, de kat stierf en ondertussen moesten Gerti en ik door blijven verbouwen en kwamen er dus geen inkomsten binnen….

GELUK ZIT IN DE KLEINE DINGEN
Ondanks alle ellende voelden we ons steeds meer thuis op onze nieuwe stek. We werden bijzonder goed en leuk opgenomen door onze franse dorpsgenoten, die oprecht met ons meeleefden. Onze naaste buren ontpopten zich als familie voor ons en stonden altijd voor ons klaar. We hebben regelmatig aperitiefjes en etentjes met onze Franse vrienden en hebben inmiddels ook Nederlandse vrienden in de nabije omgeving gekregen. De natuur blijkt elke dag weer schitterend! We genieten van de winters met veel sneeuw, strak blauwe luchten en veel zon, het voorjaar met een pracht aan wilde bloemen in de weides, de heerlijke warme zomers met koele nachten (zonder muggen) en het najaar met z’n schitterende kleuren zoals de Indian Summer in Canada. En vanaf het moment dat de eerste gîte af was liep de verhuur van de huisjes uitstekend en kregen we heel veel leuke en lieve gasten. Velen van hen hebben inmiddels al een derde of vierde vakantie bij ons doorgebracht en met een groot aantal onderhouden we warme contacten, nog jaren nadat ze hier zijn geweest. We maken dagelijks mooie wandelingen met onze hond, staan ’s winters veel op de ski’s als we les geven aan gasten of als we een dagje vrij nemen, zwemmen in de meest mooie en heldere meren en maken fietstochten, waarbij het ene mooie uitzicht het andere opvolgt.

DE CIRKEL IS ROND
De afgelopen jaren zijn zeer leerzaam voor ons geweest. Het is ons steeds duidelijker geworden hoe we in het leven staan en hoe we verder willen. Het realiseren van de drie vakantiewoningen op ons 5000m² terrein bleek een groot succes: alleen maar blije gasten die heerlijk bijkomen door te genieten van de rust, de ruimte, de prachtige natuur en het comfort van de gîtes. Ondertussen richtten we ook de (web)winkel Bienchoisi op voor brocante, woonaccessoires en lifestyle-artikelen. Momenteel zijn we die formule nog aan het aanpassen omdat we sinds februari jl nog een nieuwe tak van ons bedrijf hebben opgericht: Interieur Design Frankrijk. IDF ontwerpt en realiseert interieurs voor mensen met een huis of ander onroerend goed in Frankrijk. Van restyling en kunstbemiddeling tot grote verbouwingen en turn-key opleveren. De cirkel is nu helemaal rond: met Bienchoisi en IDF kunnen wij al onze kennis en passie met betrekking tot verbouwen en inrichten tot zijn recht laten komen. Bovendien hebben we in de afgelopen zes jaar een belangrijk netwerk om ons heen weten te creëeren, zodat wij het anderen een stuk gemakkelijker kunnen maken om hun droomhuis in Frankrijk te verwezenlijken. Daarnaast hebben we veel plezier in de rol als gastvrouw en genieten we nog elke dag van de schitterende omgeving en de zeer vriendelijke en lieve mensen om ons heen, kortom: van ons nieuwe leven in Frankrijk!

www.maisonvanstijn.eu: gîte verhuur in de auvergne
www.bienchoisi.eu: brocante, woonaccessoires en lifestyle-artikelen

www.interieurdesignfrankrijk.nl: ontwerp en realisatie interieurs, kunstbemiddeling, bouwbegeleiding

Geef een reactie