Nieuw Zeeland

      Geen reacties op Nieuw Zeeland

Algemene informatie Nieuw Zeeland

In het zuidwesten van de Grote Oceaan ligt Nieuw Zeeland. Het land is een constitutionele monarchie, lid van het Gemenebest van Naties. Het staatshoofd is Elizabeth II. Nieuw Zeeland bestaat uit Noordereiland en het Zuidereiland. Deze twee worden door de Straat van Cook van elkaar gescheiden. Het grootse eiland is het Zuidereiland. Hier wonen ca. 1 miljoen Nieuw Zeelanders terwijl er op het kleinere Noordereiland grofweg 3 miljoen mensen wonen.

Een groot deel van de bewoners is van Europese oorsprong. Deze zijn vooral afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Ierland maar ook Nederland. Het gaat hier om ca. 2/3 van de totale bevolking. De Maori's, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland maken zo'n 14-15% van de bevolking uit. Het overige deel bestaat voornamelijk uit Aziaten en Oceaniërs.

Nieuw-Zeeland heeft drie officiële talen: Nieuw-Zeelands EngelsTe Reo Maori (de Maori taal) en Nieuw-Zeelandse GebarentaalIn de praktijk wordt alleen Engels veel gebruikt, alhoewel grote inspanningen zijn gedaan in de afgelopen jaren om het gebruik van Te Reo te bevorderen. Daarnaast worden er tal van andere talen gesproken doordat Nieuw-Zeeland als immigratieland een grote bevolkingsdiversiteit kent. De Nederlandse emigranten die zich in de periodes 1950-1960 en 1980-1985 in Nieuw-Zeeland hebben gevestigd maken dat het land ook tamelijk veel Nederlandssprekenden kent.

Wie wil emigreren zal hiervoor een visum moeten aanvragen. Het visum voor een permanent verblijf dien je aan te vragen bij Immigration New Zealand.

Met dit visum mag je in Nieuw Zeeland wonen en werken voor onbepaalde tijd.

Op de officiële site kun je alles nalezen m.b.t.  de vereiste criteria waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen
om permanent in Nieuw Zeeland te mogen verblijven. (Immigration New Zealand/INZ)
Het spreken van de Engelse taal is in ieder geval een vereiste. Tevens is een medische keuring noodzakelijk.

Het klimaat in Nieuw Zeeland

Over het algemeen kent Nieuw-Zeeland een gematigd zeeklimaat. Het noorden, dat dichter bij de evenaar ligt, is iets warmer dan het zuiden, maar de grootste klimatologische verschillen zijn te vinden tussen de west- en oostkust van het Zuidereiland. De veelal uit het westen waaiende wind zorgt voor uitzonderlijk veel neerslag in het zuidwesten, waar jaarlijks zo'n 8000 mm regen valt. Ten oosten van de Nieuw-Zeelandse Alpen is het veel droger. De zonnigste regio's zijn Nelson en Marlborough in het noorden van het Zuidereiland, waar veel wijngaarden zijn te vinden. Hier valt op jaarbasis gemiddeld 650 mm neerslag. In de Nieuw-Zeelandse Alpen valt tijdens de winter de neerslag veelal als sneeuw en hier zijn dan ook meerdere skigebieden te vinden. Northland en Bay of Plenty in het noorden van het Noordereiland kennen een subtropisch klimaat en hier bevinden zich veel kiwiplantages.

Economie Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland is een moderne geïndustrialiseerde natie met een vrijemarkteconomie en leunt sterk op im- en export. De belangrijkste exportproducten zijn vlees (vooral schaap en rund), zuivel (vooral roomboter en melkpoeder), fruit (vooral kiwi's en appels), vis en hout. De meeste geïmporteerde producten zijn machines, voertuigen, petroleum en elektronische apparatuur. De belangrijkste im- en exportpartners zijn Australië, de Verenigde Staten en Japan. Sterk in opkomst zijn de markten wijnbouw, filmindustrie en toerisme. In 2004 is Nieuw-Zeeland een discussie begonnen met China over vrije handel tussen die twee landen. Sinds 1980 zijn de meeste radio- en televisiestations, het telecommunicatiebedrijf, de posterijen en de spoorwegen geprivatiseerd. De inflatie van de Nieuw-Zeelandse consumenten prijs index behoort tegenwoordig tot de laagste in de geïndustrialiseerde wereld.

Onderwijs en gezondheidszorg

Onderwijs:

Gezondheidszorg:

Culinair

Culinair was Nieuw Zeeland altijd een beetje achtergebleven. Toch is dit al lang niet meer zo. Inmiddels staat Nieuw Zeeland bekend om zijn smaakvolle gerechten. Dankzij het grote aantal schapen is met name lamsvlees erg populair. Hoewel de Britse invloeden nog steeds merkbaar zijn heeft Nieuw zeeland een gevarieerde keuken. Hier komen alle invloeden van over de hele wereld samen. Deze keuken staat ook wel bekend als Pacific Rim. In de keuken wordt veel groente en fruit gebruikt. Na de maaltijd is het kaasplankje, kiwi ijs maar ook Pavlova erg populair. Dit laatste is een heel zoet toetje.

RSS Berichten over Nieuw Zeeland

Geef een reactie