Spanje

      Geen reacties op Spanje

Algemene informatie Spanje

Het Koninkrijk Spanje is een land in het zuidwesten van Europa. Spanje telt ca. 49.000.000 inwoners op een oppervlakte van 505.992 vierkante kilometer. Bij het koninkrijk horen ook het eilandengroep de Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Spaanse enclaves in Noord Afrika.
Het Spaans is de enige officiële nationale taal. De overige vier zijn officiële regionale talen. Het betreft hier het Catalaans, Baskisch, Galicisch en Aranees. Deze kunnen in sommige gebieden ook de dominante taal zijn. Bij een emigratie zeker iets om rekening mee te houden.

Het klimaat in Spanje

Het klimaat van Spanje is een van de grote trekkers voor de aspirant emigrant.

De ligging van Spanje zorgt ervoor dat het noordwesten onder invloed ligt van de zogenaamde straalstromen. Het Spaanse landschap is zeer gevarieerd. Het land is een van de bergachtigste van Europa. Hierdoor komen er verschillende klimaten voor.

Economie in Spanje

De Spaanse economie is de vijfde economie van Europa en de dertiende van de wereld! Naast het toerisme is de landbouw een belangrijke economische factor. Spanje is de belangrijkste landbouwproducent van Europa. Naast de bekende landbouwproducten zoals citroenen, sinaasappels, olijven, noten en druiven speelt ook de wijnsector een belangrijke rol.
Ook de industrie met vooral metaal, machines, auto;s en chemie draagt een steentje bij en is verantwoordelijk voor een een derde van het BNP.

Onderwijs en gezondheidszorg

Onderwijs:

Spanje heeft een uitgebreid netwerk aan scholen en universiteiten. Sommige al eeuwenoud en bekend om hun kwaliteit.
In Spanje geldt een leerplicht van 6 tot 16 jaar. Dit onderwijs is gratis.

 • Het lager onderwijs
  Enseñanza Primaria Obligatoria. Dit onderwijs heeft 3 tweejarige cyclussen van 6 tot 12 jaar. Aan het einde van het lager onderwijs ontvangen de leerlingen een schoolrapport. Zij die geslaagd zijn behalen een Titulo de Graduado Escolar.
 • Het middelbaar onderwijs
  Enseñanza Secundaria Obligatoria. Dit zijn twee cyclussen van elk 2 jaar, van 12 tot 16 jaar. Hier krijgen de leerlingen een Titulo de Graduado en Educación Secundaria.
 • Beroepsonderwijs
  Bachillerato ofwel Formación Profesional. In beide gevallen duurt deze periode 2 jaar, dus van 16 tot 18 jaar. Het diploma geeft toegang tot de arbeidsmarkt, een hogere beroepsopleiding of een universitaire studie.
 • Universitair onderwijs
  Toelating tot de universiteit wordt bepaald door de resultaten van een toelatingsexamen, dat ook verplicht is voor buitenlanders.

  (Bron: wetenswaardigheden onderwijs Spanje)

Gezondheidszorg:

De Spaanse gezondheidszorg is van een hoog niveau en vergelijkbaar met Nederland. Op sommige vlakken zelfs beter dan in Nederland. De zorg is strikt gescheiden privé en publieke zorg. Iedereen die premie afdraagt heeft recht op de publieke zorg. Alle zorg, behalve de tandartszorg is daarin inbegrepen.

Culinair Spanje

In Spanje wordt erg veel buiten de deur gegeten. Typisch is dat de gemiddelde Spanjaard 2 keer per dag warm eet. Dit in de middag en later op de avond. Tijdens het nuttigen van de maaltijd wordt er graag wijn gedronken. De Spanjaarden eten graag vers, met olijfolie, bereide maaltijden waarbij vis erg populair is. Het ontbijt bestaat vaak uit zoetigheden en maar zelden uit een broodmaaltijd.

De Spaanse keuken is erg gevarieerd. Typische Spaanse producten zijn de vele wijnen en cava's, worsten zoals chorizo, Iberische ham, kazen, peulvruchten, rijst en mediterrane groenten. De bekendste gerechten zijn paella, gazpacho, churros en tortilla. Verder kent natuurlijk iedereen de Spaanse tapas. Een aantal typische Spaanse dranken: sangria sherry en ciara. Daarnaast is Spanje een van de belangrijkste wijnproducten ter wereld.

Spaanse aardappeltortilla

https://lekkerereceptjes.nl/spaanse-aardappeltortilla/

RSS Berichten over Spanje

Geef een reactie