Noorwegen

      Geen reacties op Noorwegen

Algemene informatie Noorwegen

Noorwegen, het Koninkrijk Noorwegen ligt in Noord-Europa, Scandinavië. Het land beslaat 385.155 vierkante kilometer en heeft een kustlijn van meer dan 25.000 kilometer. De bevolkingsdichtheid van dit land bedraagt slechts 13 per vierkante kilometer. Dit omdat het inwonertal ca. 5 miljoen bedraagt. Een veel gehoorde motivatie van toekomstige emigranten naar Noorwegen. Een land met een prachtige natuur en veel rust. Na Ijsland en Kazachstan het dunstbevolkte land van Europa.
Noorwegen is sinds 1905 onafhankelijk, dit na de ontbinding van de Zweeds-Noorse Unie. Noorwegen is een parlementaire constitutionele monarchie. De premier staat aan het hoofd van de regering. Bestuurlijk is het land opgedeeld in 18 provincies en enkele honderden gemeenten.

In Noorwegen wordt door een meerderheid Noors gesproken. Een Samische minderheid spreek een eigen taal, het Samisch. In het hoge noorden, nabij de Finse grens wordt Kveens gesproken. Het geschreven Noors kent 2 officiële varianten. Het Bokmal en het Nynorsk.

Het klimaat in Noorwegen

Noorwegen kent meerdere klimaten. De westkust, het fjordengebied, heeft een zacht gematigd zeeklimaat, iets koeler dan Nederland. Het hoge noorden kent een toendraklimaat en ten oosten van de bergketens heerst een landklimaat.

In sommige gebieden in de westelijke fjorden en het midden valt meer dan 4000 mm neerslag per jaar, terwijl de neerslag in het noorden en achter de bergen niet meer dan 600 mm per jaar bedraagt.

Economie in Noorwegen

Ondanks dat bijna driekwart van het Noorse grondgebied niet bruikbaar is voor economische activiteiten is Noorwegen een van de rijkste landen ter wereld. Traditioneel is visserij en de bosbouw een belangrijke bron van inkomsten maar sinds de ontdekking van aardolie in 1969 is dit de belangrijkste inkomstenbron.  Voor deze inkomsten is er een apart fonds door de overheid gestart waarvan het vermogen in 2013 5000 miljard kronen bedroeg. In 2017 bereikte het fonds een waarde van 1.000 miljard USD.
Het land importeer meer dan 50% van zijn voedsel. De grote Noorse koopvaardijvloot verscheept een groot deel van de wereldhandel.

Onderwijs en gezondheidszorg

Onderwijs:

Het Noorse onderwijs heeft wereldwijd gezien een hoog aanzien. De basisopleiding is gratis en er geldt een leerplicht voor kinderen van 6 tot 16 jaar. Universiteiten liggen in Oslo (opgericht in 1811), Ås (opgericht in 1859), Bergen (opgericht in 1946), Trondheim (opgericht in 1968), Tromsø (opgericht in 1972), Stavanger (opgericht in 2005) en Kristiansand (opgericht in 2007).

Gezondheidszorg:

In Noorwegen kent men openbare en particuliere ziekenhuizen. De geboden zorg is van een hoog niveau. Er hoeft, bij een opname in een ziekenhuis, geen eigen bijdrage te worden betaald. Ook niet voor de geneesmiddelen. Wel geldt een eigen bijdrage voor een standaard consult van een huisarts. Het maximum van deze bijdrage wordt jaarlijks in het parlement vastgesteld.
Iedere ingezetene komt in aanmerking voor gezondheidszorg.

Culinair Noorwegen

In Noorwegen eet met over het algemeen vier keer op een dag. De laatste maaltijd 'kvelds' is vaak niet meer dan een wafel, boterham of knackebrød met beleg.
De Noorse keuken is traditioneel en stevig te noemen. Het avondeten bestaat meestal uit vlees aardappels en gekookte groente maar ook vissticks, spaghetti, pannenkoeken en pizza. Hiermee lijkt het op de Hollandse maaltijd maar er zijn wel degelijk verschillen. Zo worden de aardappelen in schil gekookt en aan tafel geschild.
Ook wordt er veel vis in Noorwegen gegeten. De zalm is dan wel het bekendst. Minder bekend en wellicht bij ons Hollanders ook minder bemind zijn de typisch Noorse gerechten zoals rakfisk (gezouten, rottende forel) en smalahove (een half schaapshoofd).
Verder kun je, als tussendoortje, snack, overal pølse verkrijgen. Wees niet bang het betreft dan de welbekende hotdog.

Zalm met komkommerparels

https://lekkerereceptjes.nl/zalm-met-komkommerparels/

Geef een reactie