Oostenrijk

      Geen reacties op Oostenrijk

Algemene informatie Oostenrijk

Oostenrijk, Republiek Oostenrijk is een federale parlementaire republiek met negen deelstaten. Het staatshoofd van Oostenrijk is de Bondspresident, de Bondskanselier is het regeringshoofd.
Oostenrijk is een binnenstaat en heeft geen kustlijn. De oppervlakte van Oostenrijk is 83.871 vierkante kilometer en wordt bewoont door ca. 8.800.000 inwoners.
Circa 87 % van de Oostenrijkers gebruikt Duits als eerste taal. Duits is tevens in het hele land een officiële taal naast het Hongaars en Kroatisch in Burgenland en Sloveens in Karinthië.

Het klimaat in Oostenrijk

Oostenrijk kent volgens het Köppen-systeem drie verschillende klimaten. In Oostenrijk heeft het heuvelland, de laagvlakten en de dalen een landklimaat. Hoger, boven de 1500 meter heerst er een hooggebergteklimaat. De overgangsgebieden tussen deze twee klimaatzones hebben een koud landklimaat met koude winters en vrij koele zomers. Het westelijke deel van het land is aanzienlijk natter dan het oosten. Gebieden aan de zuidkant van de Alpen hebben mediterrane trekjes. De föhnwind is van invloed op de temperatuur en het verloop van het weer.

Zomer in Oostenrijk
In de zomer is het vaak gemiddeld warmer dan in Nederland. Zelfs in de middelhoge berggebieden is het dan op veel dagen aangenaam warm en vrij zonnig. In de bergen op een hoogte van 1800 tot 2000 meter, of hoger, zijn zomerse temperaturen zeldzaam. Ook is er een redelijke kans op regen, dit  in het zuiden en westen.

Economie Oostenrijk

Wie heeft er nog niet een vakantie in Oostenrijk gevierd? Het toerisme is dan ook erg belangrijk voor Oostenrijk. Veel van vakantiegangers zijn afkomstig uit Nederland. Alleen vanuit Duitsland komen er nog meer toeristen. Ca. 20 procent van de banen in Oostenrijk zijn in het toerisme en de vrijetijdsector.
Niet alleen de toeristische sector is van belang maar ook de industrie. Ca. 35% van het bruto nationaal product is hiervan afkomstig. De belangrijkste vervaardigde producten zijn voertuigen, machines, ijzer, staal, levensmiddelen, elektrische producten, textiel etc. Daarnaast is Oostenrijk bijna zelfvoorzienend als het over voedselproductie gaat. Ongeveer 5% van de bevolking is actief in de landbouw. Tevens beschikt het land ook reserves van aardolie, aardgas, zout en uranium en is rijk aan hydro-elektirsche energie.
In de dientensector zijn meer dan de helft van de arbeidskrachten actief en is daarmee belangrijk voor de Oostenrijkse economie geworden.

Onderwijs en gezondheidszorg

Onderwijs:
Er zijn universiteiten in WenenSalzburgInnsbruckGrazKlagenfurtLinzLeoben en Krems an der Donau.

Gezondheidszorg:
Het niveau van de gezondheidszorg in Oostenrijk wordt als uitstekend en van hoge kwaliteit bestempeld.

Culinair Oostenrijk

De Oostenrijkse keuken, bij de meeste van oudsher bekend van de strudel en schnitzels heeft meer te bieden dan een boerenkeuken doet vermoeden. De keuken kent vanwege de geschiedenis en diverse culturen vele buitenlandse invloeden zoals die vanuit Italië en Hongarije. Een bekend voorbeeld is bijvoorbeeld goulash.

Typisch als tussendoortje (Jause) of lunch wordt veelal brood met beleg genuttigd. Het beleg bestaat dan bijvoorbeeld uit verschillende kaassoorten, worst, spek, leverkaas e.d..

Romige kip goulash

https://lekkerereceptjes.nl/romige-kip-goulash/

RSS Berichten over Oostenrijk

Geef een reactie