Verhuizen naar Zweden: twee persoonlijke ervaringen

Veel mensen dromen ervan: het drukke Nederland laten voor wat het is en verhuizen naar een land met veel meer rust, ruimte en natuur. In 2014 waren er volgens het CBS in totaal zo’n 45.000 Nederlanders die de grote stap waagden en emigreerden naar het buitenland.

Een van de meest populaire emigratielanden voor Nederlanders is Zweden. Een land dat ons in het bijzonder aan het hart ligt. Moveria is ten slotte in Zweden geboren! In totaal wonen er inmiddels rond de 8000 Nederlanders in het Scandinavische land.

Maar verhuizen naar Zweden, hoe is dat nou echt? Wij spraken met twee personen die het gedaan hebben. Sonja verhuisde in 2014 met haar man André naar het Zweedse eiland Gotland. Jo en haar gezin emigreerden in hetzelfde jaar naar Zweden om daar een pension over te nemen. Terwijl Sonja en André nog hard aan het integreren zijn, hebben Jo en haar gezin inmiddels besloten terug te verhuizen naar Nederland. Sonja en Jo vertelden ons over hun ervaring

Paardenboerderij op droomlocatie

Paardenboerderij op droomlocatie

Sonja woont sinds 2014 op het Zweedse eiland Gotland met haar man André en pasgeboren dochtertje. Ook Sonja ervaart dat integreren in Zweden veel tijd kost. In eerste instantie had ook zij moeite met het geïsoleerde leven: haar partner had al direct een vaste baan en ze hadden nog niet meteen een persoonsnummer, waardoor het lastig was om een tweede auto aan te schaffen. Hierdoor was Sonja in de eerste periode gedwongen om veel thuis blijven.

Sonja vertelt dat daarnaast het leren van de taal een grote uitdaging is: “De taal leren is voor mij een van de moeilijkste dingen en toch echt noodzakelijk om goed te kunnen integreren. Veel Zweden spreken Engels, maar niet iedereen en ze waarderen het echt als je Zweeds spreekt.” Ook geeft Sonja aan dat de Zweden wat gereserveerder zijn en het dus niet altijd makkelijk is om nieuwe contacten te leggen.

Op dit moment zitten Sonja en André nog midden in het integratieproces, maar ze genieten al met volle teugen van het Zweedse leven. Voordat ze de stap om te verhuizen naar Zweden zetten, waren ze al jaren op zoek naar een plek met ruimte, rust, vriendelijke mensen en de mogelijkheid voor een leven met hun paarden. In eerste instantie waren ze verliefd op Nieuw-Zeeland, maar Zweden bleek een goed alternatief. Het land geeft hetzelfde gevoel als Nieuw-Zeeland, maar is veel dichter bij Nederlandse familie en vrienden.

Sonja en André werden door Nederlandse vrienden getipt over het eiland Gotland. Sonja vertelt: “We hebben toen besloten eerst eens naar Gotland op vakantie te gaan. Hoewel het de slechtste tijd van het jaar was, nat, ijzel, grijs en mistig waren ook wij helemaal weg van het eiland en al snel bleek er via via een mooie job-opportunity voor mijn man te zijn, zo is het balletje gaan rollen.”

Gotland heeft, net als veel andere Zweedse plattelandsgemeenten, een speciaal programma om nieuwe bewoners aan te trekken. Veel gemeenten kampen met leegloop en vergrijzing en zijn daarom op zoek naar jonge stellen of gezinnen om de bevolking diverser te maken. Gotland heeft op dit moment zo’n 57.000 mensen en wil graag groeien naar 60.000 inwoners.

Sonja en André kwamen via via in contact met een medewerkster van het programma Provgute, Sonja vertelt: “Zij heeft ons heel erg geholpen! Ze heeft ons in eerste instantie aan woonruimte geholpen en een adres waar we onze paarden konden stallen, via het project is André geïntroduceerd voor de nieuwe baan en werd al snel duidelijk dat het voor mij interessant was om mijn werk met de paarden hier op Gotland voort te zetten.”

Inmiddels hebben Sonja en André een kleine paardenboerderij kunnen kopen. Sonja is – na haar zwangerschaps- en ouderschapsverlof - bezig haar bedrijf voor training en coaching in Zweden opnieuw op te starten. Ze merken dat zij met hun Nederlandse werkmentaliteit, directheid en creativiteit en positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap.

Sonja en André beginnen hun draai nu al aardig te vinden, de tijd zal leren of Zweden daadwerkelijk de droomlocatie is die ze voor ogen hadden. Voor nu staat vast dat ze in ieder geval op een prachtige locatie wonen met hun dieren en dochtertje. Kijk zelf maar naar de foto’s op de website van Sonja!

Ook verhuizen naar Zweden?

Kriebelt het bij jou ook en denk je erover om te verhuizen naar Zweden? Dan is er online volop hulp en informatie te vinden. De website ‘De Nieuwe Zweed‘ biedt bijvoorbeeld leuke en interessante artikelen over wonen en werken in Zweden. Op de website van ZwedenAdvies kun je persoonlijke emigratiehulp krijgen. De website ‘Emigreren Naar Zweden’ verzamelde praktische informatie en kosten voor een verhuizing naar Zweden. Lees je liever offline? Dan zijn er een aantal goede emigratieboeken die je online kunt bestellen, zoals het boek: “Emigreren naar Zweden 2015“

De foto’s op deze pagina zijn van Tommie Hansen

Geef een reactie